Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ergonomia produktu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: ZJ-IJ-S1-ERGPRO
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ergonomia produktu
Jednostka: Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/2026" (w trakcie)

Okres: 2025-10-01 - 2026-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin, 180 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Bernard Bińczycki
Prowadzący grup: Bernard Bińczycki
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena końcowa z przedmiotu
Wykład - Ocena końcowa z przedmiotu
Skrócony opis:

Studiowanie ergonomii produktu pozwala projektować przedmioty i interfejsy dostosowane do ludzkich potrzeb, zwiększając komfort i bezpieczeństwo użytkowników. Wiedza z tego zakresu jest ceniona w wielu branżach, takich jak design przemysłowy, UX/UI czy inżynieria, co otwiera szerokie perspektywy zawodowe. Rosnące znaczenie ergonomii w kontekście zdrowia i efektywności pracy sprawia, że specjaliści w tej dziedzinie są coraz bardziej poszukiwani na rynku.

Pełny opis:

Program zajęć: definicja ergonomii i jej znaczenie w projektowaniu, istota projektowania ergonomicznego, przykłady zastosowania projektowania ergonomicznego produktów, elementy składowe systemu projektowania ergonomicznego, zasoby warunkujące poprawny przebieg projektowania, ergonomiczne kryteria projektowe.

Literatura:

Ewa Górska, Ergonomia. Projektowanie–diagnoza–eksperymenty, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2021, dostęp online: https://hanbg.uek.krakow.pl/han/pwn/https/libra.ibuk.pl/reader/ergonomia-projektowaniediagnozaeksperymenty-ewa-gorska-249078

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.2.0.0-8 (2025-10-29)